25 Ekim 2012 Perşembe


Net Alan Derinliği Nedir?
     Alan derinliği bir kamera objektif işlevidir; tıpkı gözlerimizde olduğu gibi. Örneğin parmağımıza bakarken parmağımızın arkasında kalan kısmı bulanık olarak görürüz ya da parmağımızın arkadasın da ki boşluğa bakarız parmağımız bulanık görünür.  Bu özelliğimizi çeşitli objektifler üzerinde uyarlanması sonucu çekmiş olduğumuz fotoğraf veya video üzerinde de görüyoruz. Özellikler profesyonel kameralarda ve profesyonel fotoğraf makinelerinde bu işleve rastlarız.

Alan Derinliğinin Amacı Nedir?
     Alan derinliğinin Asıl amacı daha gerçekçi fotoğraflar ve videolar çekmemizdir. Sonrasında çekilen objenin vurgulanmasıdır. Mesela çekilen objeyi ön planda tutmak için o objeyi net fonu ya da obje dışı gördüğümüz çeşitli etkenleri flu (blur) yaparak. Objemizi ön planda tutabiliriz. Çekilen obje insan, ürün ya da bir hayvan olabilir…


Diyafram Alan Derinliğini Nasıl Etkiler?
      Alan derinliği objektifimizin diyafram ayarları ile alakalıdır; diyafram ne kadar düşük olursa netlik uzunluğu o kadar daralır. Diyafram değeri ne kadar yüksek olursa netlik uzunluğu da o kadar artar. Çizilmiş olan şemada bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Ayrıca diyafram ayarı, çekilen fotoğraf ya da videoların ışık ayarlarını da değiştirir.
Diyafram düştükçe ışık artar, diyafram arttıkça ışık düzer. Ters orantılıdır. (Diyafram; objektifte bulunan, kameralarımızın içine giren ışık miktarını belirleyen perdedir) 

Alan Derinliği Nasıl Yapılır?
      Ön planda tutmak istediğimiz objeyi objektifin netlik bileziği ile netler ve çekeriz ya da auto focus (AF) ayarında netlemek istediğimiz objeyi netlik noktasına getiririz kameranın deklanşör tuşuna yarım basarak netleriz ve tam basarak fotoğrafı çekebiliriz...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder